Realismen
Runt 1830 - 1900 talet
Ett klassamhälle växer fram
Realismen kommer samtidigt som den industriella revolutionen sprids över världen. Ett nytt samhälle kommer fram med fattiga arbetare, medelklass och rika. Tack vare starka spänningar i samhället kommer det fram nya ideologier såsom nationalism, liberalism och socialism. De flesta hade ingen rösträtt eller kunde påverka sin vardag till att bli bättre. Nu blir också litteraturen en viktig del i det politiska spelet. Massproduktion tack vare tryckerimaskinen blir möjligt. Böcker och tidningar sprids som aldrig förr. Författare ser vad som händer och skriver om det. Vanligt folks liv kan vara lika intressanta som romantikens hjältar. Den Franske författaren Honoré de Balzacs svit och den Mänskliga Komedin om det franska klassamhället på 90 böcker anses vara stilbildande för realismens sätt att skriva på.
Speciellt arbetarna hade det svårt. Det var ett mycket orättvist samhälle som många författare såg som sin uppgift att skriva om de på samhällets botten. Charel Dickens Oliver Twist (1838) är ett bra exempel. Där får vi följa den föräldralöse Oliver när han blir misshandlad, lurad in i kriminalitet mm. Han skriver också om prostituerade, barnarbete och hur dessa hänsynslöst utnyttjas. Många ville inte veta om denna verklighet men då svarade Dickens att då måste det vara verkligheten det är fel på i sådana fall.
I USA släpper Harriet Beecher Onkel Toms stuga som handlar om slaverisamhället i sydstaterna. När hon senare träffar presidenten lär han ha sagt så det är du som skrivit den där boken som hela kriget handlar om. Då menade han det amerikanska inbördeskriget.
Många tekniska uppfinningar kom den här tiden och ett exempel är kameran. Nu får man verkligen se bilder av dickens karaktärer och dessa fotografier kan man inte blunda för. Vetenskapen tar också stora steg framåt.1859 släpper charles Darwin boken om Arternas uppkomst. Där ifrågasätter han bibelns skapelseberättelse. Att vara forskare är fint och en del författare ser sig som forskare i mänskligt beteende och gör experiment på karaktärerna i deras böcker. Frågor som arv och miljö blir intressanta.
Vad gör en människa till en människa? Man vill tränga in i människans psyke.


Fjodor Dostojevskijs brott och straff är en sådan bok. Den fattiga Raskolnikov mördar en pantlånerska för att få pengar. Men mest får vi följa hand tankar om att ett mord kan förlåtas om världen blir en bättre plats. Dostojevskij menar att att en hemsk händelse kan berätta något om en människas vanliga liv. Alla bör känna igen sig någonstans i Dostojevskijs berättelser.
I Sverige har vi August Strindberg som i sina pjäser Fadren och Fröken Julie som analyserar dessa frågor.
Kvinnorna hade det svårt under den här tiden. De hade ingen rösträtt eller någon möjlighet att bestämma över sina pengar. Det gjorde hennes pappa eller bror, eller som ogift, hennes man. En bra kvinna var den som var hemma och tog hand om hemmet och barnen. I litteraturen tas dessa frågor upp. Författare som Henrik Ibsen, Carl Johan love Almqvist, Fredrika Bremer och Anne Charlotte Leffler ifrågasätter äktenskapets roll, uppmuntrar kvinnors frigörelse och självständighet. De vill alla stärka kvinnorna och ändra samhällets syn på dessa frågor. En som lyckas med detta är Fredrika Bremer med sin bok Hertha (1856). 1858 får ogifta kvinnor möjlighet att ansöka om att bli myndiga och då kan bestämma över sin ekonomi.
Mot slutet av 1800- talet börjar publiken tröttna på den här typen av litteratur. T.ex kvinnors rösträtt men det kommer så småningom. Romantikens Verklighetsflykt blir återigen mer intressant.